Geplaatst op 10-3-2022 door Gast01
Je lichaam ondergaat veel veranderingen als je zwanger bent en je huid is daarop geen uitzondering. 70% van de vrouwen krijgt tijdens of na de zwangerschap te maken met pigmentvlekjes in het gezicht, dit wordt ook wel een ‘zwangerschapsmasker' genoemd. Wat is een zwangerschapsmasker en hoe kun je dit voorkomen? Wij geven je tips en vertellen jou hoe je een zwangerschapsmasker kan laten verdwijnen.
Wat is een zwangerschapsmasker?
Een zwangerschapsmasker, ook wel melasma of chloasma genoemd, zijn gepigmenteerde vlekjes die meestal op dezelfde plekken verschijnen. De meeste vrouwen krijgen deze pigmentvlekjes op het voorhoofd, rondom de ogen, op de jukbeenderen, boven de lip en op de kin.
De vlekken die op je gezicht ontstaan, zijn een vorm van hyperpigmentatie, net zoals wanneer je te lang in de zon hebt gezeten en je huid een bruine kleur krijgt. Bij mensen met een lichte huid ontstaan er bruine of grijsachtige vlekken, mensen met een donkere huid krijgen er juist lichte vlekken bij.
Een zwangerschapsmasker is een niet-schadelijke vorm van hyperpigmentatie en is dus geheel ongevaarlijk. Een paar maanden na je bevalling verdwijnen de pigmentvlekken in de meeste gevallen vanzelf weer.
De oorzaak van een zwangerschapsmasker?
Tijdens de zwangerschap gieren de hormonen door het lichaam. Doordat er hormonale schommelingen zijn, kan het voorkomen dat je te maken krijgt met het zwangerschapsmasker. Tijdens de zwangerschap maak je meer oestrogeen?en?progesteron?aan. Dit kan ervoor zorgen dat de cellen in het gezicht meer pigment aanmaken, waardoor er pigmentvlekjes in het gezicht kunnen ontstaan.
Andere factoren die Melasma kunnen beïnvloeden, zijn onder andere voedingstekorten aan eiwitten, vitamine B12 en ijzer. Ook hoge stressniveaus en erfelijkheid spelen een rol bij een zwangerschapsmasker. Had jouw moeder last van een zwangerschapsmasker? Dan is er een grote kans dat jij hier ook mee te maken kunt krijgen.
Wanneer ontstaat een zwangerschapsmasker?
Een zwangerschapsmasker is meestal pas zichtbaar in het tweede of derde trimester van de zwangerschap (of later). Is dit je 2e zwangerschap en had je bij de 1e zwangerschap last van een zwangerschapsmasker? Dan is de kans groot dat je weer een zwangerschapsmasker ontwikkelt.
Tips om een zwangerschapsmasker te voorkomen
Zoals bij veel andere dingen geldt, voorkomen is beter dan genezen. Als een zwangerschapsmasker bij jou erfelijk bepaald is, dan kan het lastig zijn om de pigmentverkleuring geheel te voorkomen. Toch kun je de kans aanzienlijk verkleinen door de volgende tips te volgen:
1. Blijf uit de zon
Het is belangrijk dat je tijdens de zwangerschap en enkele maanden na de bevalling de zon zoveel mogelijk probeert te vermijden. Probeer daarom altijd in de schaduw te blijven en bescherm de huid ten alle tijden met een natuurlijke zonnebrand. Lukt het niet om in de schaduw te blijven? Draag dan een pet of een hoed om toch het gezicht te beschermen.
Wij adviseren de Parfumvrije Zonnebrand SPF30 voor het gezicht. Deze crème is speciaal om het gezicht te beschermen en is vrij van parfum wat de zonnebrand zeer geschikt maakt voor de gevoelige huid. Onze zonnebrand is volledig vrij van giftige filters en is 100% veilig voor het koraalrif.

2. Zorg voor een goede spijsvertering
Het is van vitaal belang om de lever en de spijsvertering tevreden te houden om te zorgen dat jouw lichaam vitamines en mineralen goed opneemt. Als dit niet het geval is, kan het voorkomen dat jouw lichaam een te kort krijgt aan o.a. eiwitten, vitamine B12 & ijzer.
3. Probeer zo min mogelijk te stressen
Het kan soms lastig zijn, toch is het belangrijk om zo min mogelijk te stressen. Wanneer jouw lichaam constant stress ervaart, zorgt jouw lichaam ervoor dat er stress hormonen worden aangemaakt. Hierdoor maakt jouw huid meer pigment aan en kunnen andere processen in het lichaam ook worden verstoord. Probeer daarom zoveel mogelijk te ontspannen (en te genieten natuurlijk).
Verminderen van een zwangerschapsmasker
Ontwikkel jij al een zwangerschapsmasker en wil je dat dit minder zichtbaar wordt? Dan is het belangrijk om huidverzorging te gebruiken die de aanmaak van pigment vermindert.
Wij adviseren de Age Defy+ Brightening Moisturizer. Deze hydraterende crème is samengesteld met komkommerzaad, witte moerbeiboom en hibiscusextracten wat een synergetische werking heeft op de huid. Deze moisturizer zorgt ervoor dat de malanineproductie vermindert, pigmentvlekken vervaagt en de huid egaliseert.
De Age Defy+ Brightening Moisturizer is 100% veilig om te gebruiken tijdens de zwangerschap en is geschikt voor elk huidtype.

Wanneer moet je naar de huisarts?
Wanneer jouw zwangerschapsmasker een paar maanden na je bevalling nog niet zijn verdwenen, kun je langsgaan bij je huisarts. Jouw huisarts kan je doorverwijzen naar een dermatoloog of een crème voorschrijven die het proces kan versnellen. Let op: Lasertherapie en hydrochinon crème mogen niet tijdens de zwangerschap.
Wil je meer weten over huidproblemen tijdens de zwangerschap? Lees dan ook dit artikel waar we hier meer over vertellen.
Heb je hulp nodig bij het uitkiezen van de juiste natuurlijke & biologische huidverzorging tijdens de zwangerschap? Stel jouw vraag op onze chat of stuur een e-mail naar info@green-people.nl, Onze huid experts helpen je graag met het uitkiezen van de juiste huidverzorging!